Je bent hier:

Etalage open teelt

Een van de doelen van het cluster, is de promotie van de open teelt. Wat is er dan mooier dan gewassen te kweken op de akker voor het kantoor van Agrofoodcluster. Deze akker is toegankelijk voor bezoekers en staat ook bekend als de “etalage open teelt”.

Tussen ons kantoor in Emmeloord en de A6, ligt bijna 8 hectare aan goede landbouwgrond. Hierop worden tarwe, suikerbieten, aardappelen en uien geteeld. Deze kavel wordt onderhouden door enthousiaste boeren/telers uit de omgeving. Op deze akker laten we zien ‘hoe jouw eten groeit’. Bekijk en beleef onze akker!

Basisschoolleerlingen uit de regio komen bij ons op de kavel in contact met de agrarische sector en luisteren naar de enthousiaste verhalen van onze telers. Als voorbereiding op deze dag, kan het gewassenboekje worden gedownload.

De dagelijkse leiding is in handen van onze projectleider Hans van Dijke.

  • Consumptieaardappelen – Dirk Beuling
  • Suikerbieten – Peter Roose & Gert-Jan van Tilburg (Maatschap Roose-Van Tilburg)
  • Uien – Michiel van Andel
  • Wintertarwe – Marien Verhage
  • Ondersteuning – Albert Koops, Pieter van Reeuwijk en Gerrard van Tilburg, Wilbert Kaat (Agrifirm)
Innovatie

In de sector vinden continue ontwikkelingen plaats, dit is essentieel voor verduurzaming. Het Agrofoodcluster zet zich in om innovatie in de open teelt te stimuleren door middel van de innovatiehub. Ook in Emmeloord wordt kennis over ontwikkelingen gedeeld en geshowd. Zo worden ondernemers, ontwikkelaars, onderzoekers, maar ook het onderwijs met elkaar in contact gebracht. Met elkaar kunnen we een grotere impact maken en het gat tussen het bedrijfsleven en het onderwijs overbruggen, dit is de kracht van de innovatiehub.

Akkerbouw in vogelvlucht
Agroexact_meetstation_open teelt

Het Nederlandse weer wordt extremer. Heftige regenval en periodes van extreme droogte wisselen elkaar steeds vaker af. Ook kan de situatie lokaal nogal verschillen. Betrouwbare data en een goede planning bieden uitkomst. Qua tijd, maar ook qua kosten. Bij het Argrofoodcluster staat een weerstation van AgroExact. Deze meet de lokale weersomstandigheden. Hierdoor hebben we altijd kennis over de weersomstandigheden op de kavel!