Je bent hier:

Etalage open teelt

Een van de doelen van het cluster is de promotie van de open teelt. Wat is er dan mooier dan gewassen te kweken voor het Agrofoodcluster kantoor. Deze akker is toegankelijk voor bezoekers en staat ook bekend als de “etalage open teelt”.

Tussen ons kantoor in Emmeloord en de A6, ligt bijna 8 hectare aan goede landbouwgrond., waar tarwe, suikerbieten, aardappelen en uien worden geteeld. Deze kavel wordt onderhouden door enthousiaste boeren/telers uit de omgeving, zodat wij via deze etalage samen kunnen laten zien ‘hoe jouw eten groeit’. Bekijk en beleef de akker in vogelvlucht!

Basisschoolleerlingen uit de regio komen bij ons op de kavel in contact met de agrarische sector en luisteren naar de enthousiaste verhalen van onze telers. Als voorbereiding op deze dag, kan het gewassenboekje worden gedownload.

De dagelijkse leiding is in handen van onze projectleider Hans van Dijke.

  • Consumptieaardappelen – Maarten van Hoeve
  • Suikerbieten – Peter Roose & GertJan van Tilburg (Maatschap Roose-Van Tilburg)
  • Winterpeen – Maarten van Hoeve
  • Zomertarwe – Maarten van Hoeve
  • Ondersteuning – Albert Koops, Marien Verhage en Michiel van Andel
Innovatie

In de sector vinden continue ontwikkelingen plaats, dit is essentieel voor verduurzaming. Het Agrofoodcluster zet zich in om innovatie in de open teelt te stimuleren door middel van de innovatiehub. Ook Emmeloord wordt kennis over ontwikkelingen gedeeld en geshowd. Zo worden ondernemers, ontwikkelaars, onderzoekers, maar ook het onderwijs met elkaar in contact gebracht. Met elkaar kunnen we een grotere impact maken, dit is de kracht van de innovatiehub.

Akkerbouw in vogelvlucht
Agroexact_meetstation_open teelt

Het Nederlandse weer wordt extremer. Heftige regenval en periodes van extreme droogte wisselen elkaar steeds vaker af. Ook kan de situatie lokaal nogal verschillen. Betrouwbare data en een goede planning bieden uitkomst. Qua tijd, maar ook qua kosten. Bij het Argrofoodcluster staat een weerstation van AgroExact. Deze meet de lokaleĀ weersomstandigheden. Via de app zijn we altijd op de hoogte van de weersomstandigheden op de kavel!