Je bent hier:

Onderzoek in de pootaardappelteelt

Per 1 maart is The Potato Valley met het Agrofoodcluster gefuseerd. Door deze fusie kunnen middelen efficiënter worden ingezet en kunnen we met een breder netwerk doorontwikkelen in de sector van de (pootaardappel)teelt.

Noord-Nederland heeft een toppositie in de wereldwijde export van de pootaardappel.  Groningen, Friesland en Flevoland teelden in 2022 samen bijna 60 procent van het totale pootaardappel areaal in Nederland. Dit komt neer op circa 28.000 hectare. De drie provincies, vormen samen het kennisplatform voor de pootaardappelteelt.

In de sector staan we met elkaar voor diverse uitdagingen op het gebied van klimaat, bodem, verzilting en kwaliteit van pootgoed. Niet alleen in de teelt van pootaardappelen, maar ook in de groei van andere gewassen hebben deze aspecten een belangrijke invloed.  Het Agrofoodcluster jaagt onderzoek naar de ontwikkeling van robuuste rassen, ziekten en plagen, efficiëntie en nieuwe technieken aan. Hiervoor wordt er samengewerkt met ondernemer, onderzoek, onderwijs en overheid. Binnen de pijler ‘onderzoek’ is de rol van het Agrofoodcluster om hoogwaardige kennis, specifiek gericht op de pootaardappel, te genereren, ontwikkelen en delen. Dit stimuleert innovaties en een economisch rendabiliteit in de pootgoedteelt in Noord Nederland.

Bloeiende aardappel op de kavel bij het Agrofoodcluster

Nederlandse pootaardappelen voeden de wereld!

Nederland exporteert jaarlijks ca 800.000 ton pootgoed naar bestemmingen in Europa, Afrika, Azië en Midden-Amerika. Daar kunnen lokaal meer dan 30 miljoen ton consumptieaardappelen van geteeld worden, waarvan ruim 800 miljoen mensen wereldwijd worden gevoed.

Pootaardappelen uit Nederland

In de film hieronder zie je hoe de aardappelen in Marokko en Israël ontvangen worden! Beide landen hebben een totaal verschillende manier van telen. Waar in Israël moderne technieken worden toegepast, lijkt Marokko nog iets achter te lopen. Toch gebruiken beide landen het liefst pootaardappelen uit Nederland!

Unieke omstandigheden in Noord-Nederland

In de film is ook te zien waarom Noord-Nederland geschikt is voor de pootaardappelteelt. Er is lichte kleigrond, een gunstig klimaat en het heeft een ligging langs de zee. Hierdoor krijgen ziekten en plagen minder kans. Pootaardappelen uit Noord-Nederland worden over de hele wereld verhandeld en vermeerderd, om vervolgens als consumptieaardappel gegeten te worden.