De intentie is om elke nieuwsbrief een stakeholder te belichten. De stakeholder wordt willekeurig gekozen. Vanuit het Agrofoodcluster zullen wij de stakeholder benaderen voor het afnemen van een interview. Deze nieuwsbrief trapt AB Vakwerk af.


De juiste mensen, op de juiste plek! – Human capital

Hoe krijgen we de juiste mensen op de juiste plek? Net als voor veel andere sectoren is dit binnen de agro en food één van de meest gestelde vragen. Er ontstaan, door bijvoorbeeld digitalisering, steeds meer nieuwe functies. Dit vereist vaardigheden van de arbeidsmarkt. Voor het Agrofoodcluster, is dit een belangrijk thema om op in te spelen.

Er is een nauw samenwerkingsverband tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. “Hierdoor kunnen ontwikkelingen die binnen het bedrijfsleven plaatsvinden, direct worden opgenomen in lesprogramma’s”, vertelt Cor van Veldhuijsen (directeur Agrofoodcluster). Er worden gastcolleges georganiseerd en e-learning ontwikkeld om kennis vast te houden en over te dragen. AB Vakwerk, een van de stakeholders van het Agrofoodcluster, is actief in uitzenden, detacheren en opleiden en krijgt dagelijks met deze uitdaging te maken. Binnen de AB Vakschool worden mensen opgeleid en worden nieuwe technieken gevolgd.


De sector verandert en AB vakwerk verandert mee

“’s Ochtends sta je in de nevel tussen de bieten op het veld, het dauw nog op de bladeren. Het is hard werk, maar mooi werk in de sector” – aldus Twan Herrenauw, werkzaam bij AB Vakwerk. Met ons allen moeten we laten zien hoe mooi de sector is, ook nu de sector aan het veranderen is. Iedereen is opzoek naar zekerheid. Door in te spelen op de behoeften van de huidige markt, zet AB Vakwerk de extra stap hierin.

Allround akkerbouwmedewerker worden? Geen probleem!
AB Vakwerk is opzoek naar aanpoters die letterlijk ‘met hun voeten in de klei willen staan’. “Een akkerbouwer is vaak opzoek naar iemand die hij kan uitzwaaien op de trekker” zegt Twan. De AB Vakschool speelt hierop in. Allround akkerbouwmedewerker worden? Geen probleem! Je start met een theorie gedeelte, “dit is vergelijkbaar met de autotheorie”, grapt Twan. Aansluitend ga je zelf aan de slag, waarin je meeloopt op een agrarisch bedrijf! Alle facetten in de sector komen aan bod, ieder op zijn eigen tempo. Iedereen krijgt een eerlijke kans… Ook diegene die in eerste instantie niet de agrarische richting hebben gekozen. Zo blijft het laagdrempelig, gebaseerd op eigen ervaring én met een focus op de praktijk.

Samen met een agrariër, wordt de leerling opgeleid tot allround akkerbouwmedewerker. AB Vakwerk heeft afgelopen jaar ATO Bedrijfstrainingen overgenomen, waardoor er nu mogelijkheden zijn om je heftruckcertificaat, T-rijbewijs en andere certificaten te behalen, zoals een lascertificaat of VCA. Ook leer je ploegen, cultiveren, zaaien, poten en oogsten. Doordat de akkerbouwer hierdoor een vakbekwame medewerker opleidt, ontstaat er een win-win.

 

Ook digitalisering speelt een rol
Omscholing komt steeds vaker voor, hierbij speelt digitalisering en robotisering een rol. “De selectie wordt langzaam maar zeker opgepakt door robots”. De pensioengerechtigde leeftijd wordt bereikt door velen die deze vaardigheid beheersen. “Weg zal het nog niet zijn, maar we zijn benieuwd hoe deze techniek zich verder gaat ontwikkelen en of dit kansen biedt om nieuwe methoden van arbeid in te zetten. Voordat deze technieken volwassen zijn, zijn we een aantal jaar verder. We zien echter wel dat de boeren enthousiast zijn over nieuwe technieken en hier steeds meer gebruik van maken/op inspelen. We moeten ergens starten”. Het gebruik van deze machines moet ook geschoold worden. Deze beweging zagen we een aantal jaren geleden al met de melkrobots, je moet er toch mee om leren gaan. AB Vakwerk stimuleert dit en zorgt dat kandidaten hiermee leren werken.

“Zo houden we kandidaten goed en – niet onbelangrijk – veilig  aan het werk. De AB Vakschool, daar zijn we trots op.” We geven kandidaten, met persoonlijke aandacht, de mogelijkheid om tot de agrarische sector toe te treden. Ook het werk van Agrofoodcluster draagt bij aan het werven van mensen in de sector. “Door onder andere te focussen op het onderwijs en social media groeit het bewustzijn van de sector, dat is goed voor de werving!”