Je bent hier:

Etalage

Een van de doelen van het cluster is de promotie van de open teelt. Hoe kunnen we dat beter of zichtbaarder doen, dan door de producten van de open teelt voor ons eigen kantoor te telen en toegankelijk te maken? Daarom zijn we volop in ontwikkeling met de “Etalage van de open teelt”. Tussen ons kantoor in Emmeloord en de A6 richting Lelystad en Joure ligt bijna 4 hectare aan goede landbouwgrond. Met stakeholders zoals Countus en Ten Brinke, Topfresh, Den Hartigh en Flevolof hebben we onderzocht wat de kosten zijn, wat de juiste gewassen zijn en hoe we dit het best kunnen aanpakken. Dit heeft geresulteerd in de start van ons “probeer-jaar 2018” Het eerste jaar dat we voor ons kantoor open teelt-producten lieten groeien. Inmiddels liggen de jaren 2018 en 2019 achter ons en gaan we ook in 2020 verder met de ontwikkeling van de etalage.

De dagelijkse leiding is in handen van onze projectleider Hans van Dijke. Per gewas hebben we een teler uit de buurt bereid gevonden onze etalage mee te nemen in de bescherming en verzorging van de producten. Deze “etalage-telers” staan genoemd achter de gewassen:

Uien hebben in 2017 op het perceel gestaan, vandaar dat dit gewas dit jaar ontbreekt.

  • Consumptieaardappelen – Maarten van Hoeve
  • Suikerbieten – Peter Roose & GertJan van Tilburg (Maatschap Roose-Van Tilburg)
  • Winterpeen – Maarten van Hoeve
  • Witlofpennen – Michiel van Andel
  • Zomertarwe – Maarten van Hoeve
  • Ondersteuning – Albert Koops, Marien Verhage

Etalage-Weer

Een van onze stakeholders is het Franse Sencrop. Dit bedrijf verkoopt weerstations, die data verzamelen en deze opslaan in de cloud. Op deze manier kun je op afstand de sensoren uitlezen. De stations zijn ook aan elkaar te koppelen. Het Agrofoodcluster heeft voor het kantoor een regen- en windmeter staan:

Map wordt geladen...