Je bent hier:

Space meets agro

Er is veel informatie-uitwisseling tussen de ruimte en de aarde. Precisielandbouw is een term die vaak wordt gebruikt. Space en agro zijn in een breder perspectief te plaatsen: geomatica. drones, sattelietdata, GPS… info uit de ruimte heeft een grote impact op de werkzaamheden op en met de aarde. Daarom is het Agrofoodcluster betrokken bij verschillende initiatieven waar space en agro bij elkaar komen.

Het evenement Pieper Zakelijk 2018 had het thema: Space, Drones & Data. Een van de sprekers was Gert vd Burg over geomatica, de parallellen tussen de ruimte en de aarde, en welke mogelijkheden er zijn voor samenwerking.

Naast Gert van der Burg vertelde Peter Holster over zijn bedrijf Akkeranalyse en het samenwerkingsverband de Dronewerkers. In zijn presentatie deelde hij ook zijn gedachte over een drone die zelfstandig data kan verzamelen.

De drone stijgt op uit een soort van box wat tevens zijn laad- en datastation is. Dan vliegt de drone zelfstandig naar de kavel die gescand moet worden en gaat weer retour naar zijn basisstation.

Nu een jaar na Pieper Zakelijk 2018 is dit idee opgepakt en staat er daadwerkelijk een drone-in-the box op de boerderij van Peter Holster. De partijen die hierin samenwerken zijn het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum, Aurea Imaging, Dronewerkers, Mapture en het Agrofoodcluster.

Helemaal zelfstandig mag de drone niet vliegen i.v.m. de wetgeving, maar er is een mooie start gemaakt.

In het thema Space en Agro gaat het uiteindelijk om de data. Zowel aardobservatie als de inzet van drones zijn middelen om data te genereren van waaruit teeltbeslissingen kunnen worden genomen.